Red Harbour Safe Haven for Startups

Job to be Done

De 'Job to be Done' gaat over wat je wilt bereiken en legt de focus op het daadwerkelijke probleem dat je op wilt lossen. Door te onderzoeken en te beschrijven wat het werkelijke probleem is voorkom je in de valkuil te stappen om vanuit oplossingen te denken, een veel voorkomende valkuil als je al beschikt over (vergelijkbare) oplossingen of hulpmiddelen.

 

De centrale vraag is: wat is het (echte) probleem?

 

In sommige gevallen zou je deze vraag ook kunnen formuleren als: wat is de daadwerkelijke behoefte? Vaak ligt er een dieper liggende behoefte onder de uiterlijke behoefte. Vaak gaat het dan om behoeftes van lichamelijk - of geestelijk welbevinden, die zich meer onder de oppervlakte bevinden.

 

Onderstaand canvas is het basis hulpmiddel om de 'job to be done' vraag te beantwoorden. Natuurlijk is een goede gesprekstechniek inclusief het creëren van vertrouwen noodzakelijk om het echte probleem (of behoefte) te achterhalen.   

NL  -  UK

Pull

Welke factoren trekken de persoon naar de nieuwe situatie toe? Naar welke voordelen zoekt de persoon? Wat motiveert de persoon om naar een nieuwe situatie te bewegen?

Push

Welke factoren duwen de persoon weg van de huidige situatie? Welke pijnen, frustraties en hindernissen voorkomen dat de persoon de voortgang boekt die hij wil maken?

Gewoontes

Welke gewoontes uit de huidige situatie voorkomen dat de persoon nieuwe oplosingen adopteert?

Spanningen

Welke aan de nieuwe situatie gerelateerde spanningen moet de persoon overwinnen?